BIG designs ‘folding’ neuroscience center to mimic the cerebral cortex | News


anchor




Image courtesy of BIG



Bjarke Ingels Group has unveiled its design for a neuroscience center in Aarhus, Denmark. Described by the studio as “the first of its kind in the world,” the 19,000-square-meter (200,000-square-foot) facility will be used by Aarhus University Hospital to study and treat physical and mental brain diseases.

Image courtesy of BIG

Spread across six levels, the center’s floor plan “folds” around a collection of atria echoing the folds of the cerebral cortex, creating a series of small clusters and courtyards. The ground floor sees patients and guests enter through a large open atrium at the core of the building, which also contains an interactive public exhibition area, café, and public courtyard.

Image courtesy of BIG

While the building will host several distinct departments including neurology, nuclear medicine, and psychiatry, each with their own unique requirements, the floorplan has been arranged to allow common functions to act as “crossbreeding” elements. In addition to encouraging collaboration and dialogue between the disciplines, these interdepartmental spaces also form part of the building’s futureproofing strategy.

Image courtesy of BIG

“The brain is the most complex organ in the human body,” said Bjarke Ingels on the scheme’s unveiling. “Our design for the new Danish Neuroscience Center in Aarhus, replicates the most essential feature of the brain — the gyrification — to create more connections and space within limited confines. The building folds bring light, lots of new pathways and green pockets into the hospital making nature and biodiversity part of the hospital’s research and the healing journey of its patients.”

Image courtesy of BIG

Externally, the building is clad in timber, brick, and red concrete to assimilate with the campus’ surrounding brick buildings. Every floor will have access to an outdoor terrace, while stretched metal window mesh prevents the workspaces and labs from being affected by glare or excessive natural sunlight.

Image courtesy of BIG

News of the building comes weeks after BIG unveiled its design for ‘Viceverse,’ Vice’s new virtual headquarters for the Decentraland platform. The firm has also recently unveiled plans for a $600 million film studio with Robert De Niro in New York, and a cybersecurity and AI hub in Slovakia.

Late last year, the firm’s founder Bjarke Ingels offered a first insight into Nabr, his disruptor housing company which proposes a new financial and production model for affordable housing.

Image courtesy of BIG



















https://archinect.com/news/article/150302664/big-designs-folding-neuroscience-center-to-mimic-the-cerebral-cortex

Next Post

Landmark Upper East hotel the Wales to be reborn as condos

Fri Mar 18 , 2022
The more things change, the more they stay the same. An old landmark hotel in the conservative and co-op-coated Carnegie Hill section of the Upper East Side is set to become (gasp!) condos. But never fear, the building is attracting the same old well-heeled characters it always did. Dating back […]
Landmark Upper East hotel the Wales to be reborn as condos